Vaders kunnen ook lijden aan postnatale depressie

Vaders postnatale depressie

Postnatale depressie is een bekende emotionele crisis onder jonge moeders en een algemeen erkend postnataal syndroom. Tijdens de zwangerschap en de bevalling ondergaat het vrouwelijk lichaam heel wat lichamelijke en geestelijke veranderingen. Uit een nieuwe enquête blijkt echter dat niet alleen moeders zich zorgen maken: ook vaders zijn bezorgd! Onze Britse collega’s van Ergobaby hebben in samenwerking met het vaderforum TheDadsNet aan 1.000 vaders gevraagd hoe de geboorte van hun kinderen hun leven, persoonlijkheid, wereldbeeld, enz. heeft veranderd. Het resultaat: meer dan een derde van de vaders heeft zijn leven veranderd. Het resultaat: meer dan een derde (34%) zei te hebben geleden onder iets dat lijkt op een postnatale depressie, waarbij twee derde zei zich angstig te hebben gevoeld na de bevalling en de rest zei problemen te hebben gehad om een echte band met hun baby te vormen.

24% zei ‘enorme druk’ te voelen om een gezin te onderhouden, terwijl 22% zei echt te kampen met slaaptekort. In het algemeen lijkt het erop dat jonge vaders het moeilijk vinden om deze nieuwe en grote verantwoordelijkheid te aanvaarden (21%), 16% zegt de vrijheid te missen die zij voor de geboorte hadden en 15% heeft het gevoel dat zij falen in dit nieuwe gezinsleven.

Het lijkt erop dat de druk op mannen in hun nieuwe rol als vader groot is: bijna de helft (49%) zegt zich te schamen omdat zij zich zo voelen door opmerkingen en/of oordelen van familieleden (40%), vrienden (32%) of in het algemeen van de samenleving (een derde). Het gevolg is dat ongeveer 55% van de Britse vaders zich niet uitspreekt en in stilte lijdt. En twee op de vijf vaders zeggen zich niet op hun gemak te voelen bij hun rol als vader in het openbaar, d.w.z. bij het opnemen van ouderschapsverlof, het lopen met de kinderwagen of het dragen van het kind in een draagzak.

Dit zijn nogal beangstigende uitspraken en bevindingen in een tijd die beweert klaar te zijn om vaders in hun nieuwe rol te bevorderen en te steunen. Onze marketingcollega ter plaatse, Amanda Loveday, is er door de enquête op gewezen dat vaders tijd en steun nodig hebben om met hun nieuwe situatie in het reine te komen en echt vader te worden. Een draagdoek kan een goede ondersteuning zijn omdat het helpt stress te verminderen en de vader-kind relatie te bevorderen. Het is echter ook heel belangrijk om openlijk met mannen te praten over hun gevoelens, angsten en gedachten.

Draagdoeken behoorden tot de drie meest voorkomende antwoorden (62%) op de vraag hoe de relatie tussen vader en kind kan worden ondersteund, na “praten” (66%) en “spelen” (71%) met de baby. Andere antwoorden waren het kind regelmatig naar bed brengen (60%), het in bad doen (57%) en het eten geven (52%). 

Onze Britse collega’s ontdekten ook dat een grote meerderheid van de mannen (88%) graag zou zien dat meer bekendheid wordt gegeven aan de mogelijkheden om een relatie met hun kinderen te bevorderen. Er bestaat dus een reële belangstelling van de vaders die beter moet worden ondersteund. Jonge vaders moeten meer worden aangemoedigd om hun belangrijke rol in het leven van hun kinderen uit te oefenen – gelukkig en zonder schaamte.

Gelukkig eindigt de enquête met een opluchtend cijfer: 92% van de 1.000 geraadpleegde vaders zou hun rol als vader voor geen goud ter wereld willen opgeven, en 96% zegt dat vader zijn de beste ervaring van hun leven is.

RELATED POSTS

css.php