Sporten met baby – zo word je fit

draagzak

Het nieuwe jaar is nog maar net begonnen en we zitten nu al met goede voornemens: Minder snoepen, meer bewegen – waarschijnlijk hebben de meesten van ons deze twee doelen voor ogen. En niet zonder reden: lichaamsbeweging – binnen of buiten – helpt je niet alleen om de resterende kilo’s van je zwangerschap kwijt te raken. Het verhoogt je zelfvertrouwen, bevordert de bloedsomloop, verhoogt je energieniveau en vooral je spierkracht. En dat kun je goed gebruiken in het dagelijks leven met een kind. Je baby zal immers snel groter, zwaarder en sterker worden. Zelfs het aantrekken van een sneeuwpak kan een zweterige handeling worden. Maar hoe leuk sporten ook klinkt, we weten allemaal dat lichaamsbeweging in het dagelijks leven met een baby snel verwaarloosd kan worden. Soms ben je gewoon blij dat je al kunt douchen. Het goede nieuws is: Je hebt niet zoveel tijd nodig om te sporten. Er zijn veel eenvoudige manieren om beweging met je baby te integreren in je dagelijkse routine. En als je je baby heel dicht bij je hebt in een draagzak of buggy, kun je niet alleen ontspannen sporten, maar is je kleintje ook blij.

Bron: @savannahspencerfitpregnancy

Bewegen met baby: wanneer kun je beginnen? 

Zodra je van je gynaecoloog of verloskundige toestemming hebt gekregen om weer te gaan bewegen, kan een wandeling van 30 tot 40 minuten met de buggy of draagzak meer beweging in je dagelijks leven brengen. Zorg voor een goede houding en activeer je bekkenbodem- en kernspieren om je buikspieren weer in actie te krijgen. Als je er eenmaal aan gewend bent, probeer dan een plek te vinden met wat hellingen om je wandelingen uitdagender te maken. Misschien heb je wel vriendinnen uit je postnatale klas waarmee je kunt gaan wandelen. Het is een geweldige manier om weer in vorm te komen terwijl je een praatje maakt.

Sporten met baby: zo makkelijk kan het zijn

Zodra je je postnatale periode achter de rug hebt, kunt je langzaam beginnen met kleine, gerichte krachttrainingen om je buik, benen, billen, rug en schouders te versterken. Dat kan bijvoorbeeld op de volgende manieren:

1. Sporten met een draagzak: Of je nu de afwas doet, je tanden poetst of gaat wandelen – je kunt ook samen met je baby sporten. Het is belangrijk dat de draagzak rugvriendelijk en ergonomisch is voor jou als drager, maar ook voor je baby. Het gewicht van je baby moet gelijkmatig verdeeld zijn over je heupen en schouders en je baby moet in een M-houding zitten. Al onze Ergobaby draagzakken zijn gecertificeerd en aanbevolen door Aktion Gesunder Rücken e.V.. Ze ondersteunen een gezonde rug van jou en je baby. Zorg er natuurlijk voor dat je de draagzak op de juiste manier draagt. Volg onze instructies om ervoor te zorgen dat je de juiste positie gebruikt, de draagzak strak genoeg zit en je baby op de juiste hoogte in de draagzak zit. Als alles goed past en goed vast zit, ben je klaar om te sporten.

Bron: @savannahspencerfitpregnancy

2. Doe het als de kangoeroe: Heb je moeite met alleen opstaan en heb je een vaste datum nodig? Ga dan naar een Kanga les. Bij de zogenaamde “buidelmethode” wordt je baby in een draagzak gedragen zoals het jong van een kangoeroe. Zo kun je samen dans-, gymnastiek- en fitnessoefeningen doen en je uithoudingsvermogen en spieren goed trainen.

3. Sporten met een buggy: iedereen die liever met een buggy op pad gaat, kan ook onderweg wat beweging krijgen. Naast praktische sportbuggy’s voor joggen of wandelen en speciale buggy-fit cursussen voor moeders, kun je je buggy ook zelfstandig in je sporten integreren.

4. Moeder en baby cursussen: Nieuwe vrienden maken en sporten met gelijkgestemden – dit is mogelijk in cursussen voor moeders en baby’s zoals yoga. Afhankelijk van de leeftijd van de baby’s worden ze bij de oefeningen betrokken, bijvoorbeeld door samen te spelen of te zingen. Je kunt deze cursussen vinden bij centra voor gezinsonderwijs, sportclubs of fitnessstudio’s.

5. Oefenen als de baby slaapt: Als je zeer gemotiveerd bent en het in je dagelijkse routine kunt passen, zijn er verschillende online cursussen die je kunnen helpen je kern te versterken voor het dagelijkse leven met een baby. Zorg er wel voor dat dit gecertificeerde online cursussen voor nieuwe moeders zijn, zodat je je lichaam niet overbelast en je je richt op de juiste spiergroepen.

Niet genoeg mogelijkheden voor jou? Word creatief. Fietsen met een fietskar geschikt voor een babyzitje of gewoon wandelen met een draagzak – er zijn talloze mogelijkheden om te sporten met baby.

RELATED POSTS