Samen tegen borstkanker: Op 16 januari vieren we “Pink Monday”

draagzak

De borst van een vrouw is waarschijnlijk de mooiste en meest troostende plek voor een baby: het biedt warmte, voeding en geborgenheid.  Ze zijn ook een symbool van vrouwelijkheid, hebben sexiness en kunnen je gevoelens van genot geven. Daarom moet je ze liefhebben en eren en ze trots voor je dragen.  Dat lees je goed: Je borsten zijn geweldig en verdienen het om geliefd, gekoesterd en verzorgd te worden. Waarom leggen we hier zoveel nadruk op? Ongeveer één op acht vrouwen krijgt ooit in haar leven borstkanker en om dat te voorkomen zijn goede zorg, regelmatige controles en een gezonde levensstijl essentieel. 

Samen met Pink Ribbon Belgium – een non-profitorganizatie die strijdt tegen borstkanker – willen we als partners het thema borstkanker en vooral de zo belangrijke preventieve zorg onder de aandacht blijven brengen, en zo bijdragen tot het verminderen van het aantal vrouwen met borstkanker. Een speciale, misschien minder bekende dag waarop het thema borstkanker aan bod kan komen is Pink Monday. Wij willen dat vandaag met je vieren en je er nogmaals aan herinneren hoe belangrijk preventie is.

Van Blue Monday naar Pink Monday!

Wist je dat onderzoekers verschillende formules hebben gebruikt om te berekenen welke dag van het jaar ons het meest depressief maakt? Het resultaat is: de derde maandag in januari. Onder andere omdat we dan meestal onze goede nieuwjaarsvoornemens al hebben opgegeven (oeps). En precies op deze maandag, 16 januari 2023, ook bekend als “Blue Monday”, heeft onze partner Pink Ribbon uit België het op zich genomen om deze sombere dag wat meer kleur en leven, roze om precies te zijn, en er een zinvolle betekenis aan te geven. De 2e editie van Pink Monday met als thema “Pink is the new Blue” is voortaan een dag van hoop, steun en preventie. Draag op deze dag roze als teken van solidariteit, neem iets aan waarmee je goed doet voor jezelf – of je nu alleen bent, met je kind, je familie of vrienden. Maak je dag kleurrijk met een vleugje roze!

Kom in beweging – voor je borsten

Talloze studies van de afgelopen 20 jaar hebben aangetoond dat meer lichaamsbeweging gepaard gaat met een lager risico op borstkanker. Het is nog niet helemaal duidelijk hoe lichaamsbeweging het risico op borstkanker kan verlagen. Maar men denkt dat lichaamsbeweging hormonen als oestrogeen en insuline reguleert, die de groei van borstkanker kunnen bevorderen. Maar lichaamsbeweging helpt ook je gewicht te reguleren en stimuleert je immuunsysteem.

Allemaal goede redenen om deze maandag niet door te brengen als een deprimerende dag van het toegeven aan mislukte voornemens, maar te gebruiken als een nieuw begin voor meer beweging en een gezonde levensstijl (tenzij je al sinds 1 januari consequent aan je nieuwjaarsvoornemens houdt en al regelmatig meer beweegt en gezonder eet).

Hoeveel lichaamsbeweging hebben vrouwen nodig?

Helaas is er geen magisch aantal uren dat we moeten bewegen om borstkanker te voorkomen, maar de German Cancer Aid adviseert een hoeveelheid beweging van drie keer 60 minuten matige lichaamsbeweging per week of vijf tot zes keer 15 tot 30 minuten. Bijvoorbeeld wandelen, dansen, recreatief fietsen, yoga, maar ook tuinieren zijn ideaal. En het mooie is: je kunt deze activiteiten samen met je baby doen.

Want onze draagzakken zijn ontworpen om te voldoen aan de behoeften van alle ouders en kunnen zich ook aanpassen aan alle levensstijlen. Doe de draagzak om en ga wandelen, dans door de woonkamer of pluk de laatste blaadjes van de winter weg. De Metro+ kinderwagen is ook een trouwe metgezel tijdens diverse sportieve uitstapjes.

Dragen helpt om borstkanker te voorkomen

Dragen heeft nog een ander voordeel: door de fysieke nabijheid komt het hormoon oxytocine vrij. Het bevordert de melkstroom en vergemakkelijkt zo de borstvoeding. En dat biedt extra bescherming tegen borstkanker. Waarom? Na de puberteit zijn de borsten nog niet volledig ontwikkeld en het melkproducerende klierweefsel van de borst raakt pas tijdens en na de zwangerschap volledig gespecialiseerd. Deze gespecialiseerde cellen hebben blijkbaar minder kans om in kankercellen te veranderen. Men kan dus wel stellen dat dragen indirect het risico op borstkanker helpt verminderen. En als je je zorgen maakt dat je tijdens een wandeling door je baby wordt gestoord, willen we graag zeggen: onze draagzakken zijn ook ideaal voor het geven van borstvoeding. Dus met Ergobaby kun je een actieve levensstijl leiden en tegelijkertijd je risico op borstkanker verminderen. Doe dus mee met Pink Monday vandaag!

Bronnen:
https://pinksupport.pink-ribbon.be/event/pink-monday/home#:~:text=On%20Monday%2016%20January%202023,day%20of%20hope%20and%20support.
https://www.krebshilfe.de/informieren/ueber-uns/deutsche-krebshilfe/about-us-deutsche-krebshilfegerman-cancer-aid/

RELATED POSTS