Oudejaarsavond met kinderen: De beste ideeën voor een geslaagd feest

feest

Laten we onszelf niet voor de gek houden: Met een pasgeborene of peuter is oudejaarsavond anders dan vroeger. Maar dat betekent niet dat er geen nieuwjaar gevierd kan worden en dat glinsterende feestjes met champagne, proosten om middernacht of uitgebreide vuurwerkshows met vrienden tot het verleden behoren. Als ouders zul je snel beseffen dat er bepaalde voordelen zijn om op een donkere jaarwisseling niet met de kleintjes de deur uit te hoeven (of terug naar huis te gaan). Er zijn genoeg manieren om als gezin afscheid te nemen van het oude jaar en het begin van het nieuwe te vieren. Oud en nieuw met kinderen kan creatief, gezellig en ontspannen zijn – daarom willen we je graag inspireren met een paar van onze tips.

Oud en nieuw vieren met kleine kinderen: De 8 beste tips

1. Verplaats het feest naar de middag

Het is geen goed idee om tot 2 uur ‘s nachts te feesten als je om 4 uur ‘s nachts borstvoeding moet geven of je peuter je om 5.30 uur wakker maakt om te spelen. Als je het ‘s middags of aan het begin van de avond viert, kan iedereen meevieren en kun je nog steeds die belangrijke slaap krijgen en je houden aan de routines die je net hebt ingesteld. Als gezin of met vrienden en andere kinderen – iedereen is welkom. Zo hoeft niemand zich zorgen te maken over een oppas of dat de kinderen moe worden. De kinderen kunnen samen spelen, zich uitleven en jij kunt een feestprogramma opstellen dat voor jou werkt. Bovendien kun je het nieuwe jaar beginnen zoals de meesten van ons dat willen: fris, energiek en zonder kater wakker worden, een gezinswandeling maken en daarna genieten van een heerlijke brunch.

2. Maak een familie vision board

Wat zijn jullie dromen voor 2023? Welke avonturen willen jullie als gezin beleven in het nieuwe jaar? Maak als ouders of met je kinderen een vision board of teken een schatkaart om je persoonlijke en gezinsdoelen vast te leggen. Zo kun je ze het hele jaar door voor ogen houden. En wat is een beter moment dan 31 december? Je baby zal niet veel hulp bieden, maar als je al peuters hebt, kunnen ze foto’s van hun avonturen, beloften die ze willen nakomen of wensen die ze hebben uit tijdschriften knippen of zelf tekenen en op het bord plakken. Iedereen krijgt dan zijn eigen creatieve ruimte om al zijn dromen en wensen voor het komende jaar op te schrijven. Dit is gezellig, bindt het gezin en zorgt ervoor dat je echt zin krijgt in 2023.

3. Feestelijk aankleden

Jullie zullen je dit jaar misschien niet zoals gewoonlijk opmaken voor het grote feest – maar dat betekent niet dat jullie dat glamourgevoel niet binnen jullie eigen vier muren kunnen brengen. Verkleed je voor elkaar, zelfs als niemand anders het ziet. Of verkleed je samen als je kinderen ouder zijn en geef een themafeest. Oudejaarsavond vieren met kleine kinderen is anders, maar dat betekent niet dat de feest- en pretfactor hoeft te stoppen. En als je kind nog heel klein is, is samen eten bij kaarslicht een ander gevoel dan in een zwangerschapsbroek zitten of melk over ze heen morsen. Dit zal je zelfvertrouwen voor het nieuwe jaar een boost geven en misschien wel een zinderende avond opleveren. #datenight

4. Breng het feest bij je thuis

Wil je een etentje of feestje met vrienden niet missen? Host het dan zelf en bespaar jezelf het gedoe van een oppas. Het beste is om niet te vroeg te beginnen, zodat je kinderen al slapen als de gezelligheid begint. Anders kan het bedtijdritueel moeilijk worden met zoveel opwinding. Daarna is echter alles mogelijk, van een chic diner tot een gezellige avond waarbij iedereen iets meeneemt (afhankelijk van hoe gevoelig je kinderen zijn voor lawaai). En als je toch een geluid hoort vanuit de slaapkamer van je baby, kun je er snel bij zijn om je kind gerust te stellen.

5. Organiseer een virtuele spelletjesavond

Vroeger hield je op oudejaarsavond een spelletjesavond met je vrienden, maar nu hebben ze allemaal kleine kinderen en zitten ze verspreid over het hele land. Geen probleem: verplaats je traditionele spelletjesavond gewoon naar Zoom, Skype, Google Hangouts of Houseparty. Of het nu gaat om een moordmysteriediner, charades of raadspelletjes – er zijn veel ideeën voor virtuele spelavonden en jezelf verkleden maakt het nog leuker. Maar informeer vooraf over de spelletjes, zodat jullie er allemaal perfect op voorbereid zijn.

6. Maak van nieuwjaarsdag een feest

Waarom moet je altijd het vorige jaar vieren? Het kan net zo leuk zijn om het nieuwe jaar te verwelkomen, dus ga ‘s middags samen brunchen of breng de middag door met vrienden en familie onder het genot van koffie en gebak. Hoe meer mensen om je heen die al kleine kinderen hebben, hoe groter de kans dat ze tijd en vooral zin hebben om op 1 januari iets te doen in plaats van op 31 december. Een slechte kater of ernstige oververmoeidheid is immers voor niemand leuk. 

7. Oudejaarsavond met een peuter: Houd een pyjamadansfeest

Pyjama’s aan, muziek hard – en hup … maak lekkere hapjes, versier de dansvloer en vier een geweldig feest als gezin. En als je op een gegeven moment moe wordt? Waarom niet allemaal samen in bed vallen? De luide rotjes en fluitende raketten buiten zullen maar half zo eng zijn voor je kinderen. Een trucje als je wilt dat de kinderen vroeg naar bed gaan: zet je klokken gewoon twee uur vooruit. Zo kun je samen om middernacht het nieuwe jaar vieren en toch vroeg naar bed. 

8. Vergeet niet te proosten

Het nieuwe jaar verwelkomen is belangrijk, en niet alleen voor de volwassenen. Als je kleintjes door het begin van het nieuwe jaar heen slapen, proost dan met hen op Nieuwjaarsdag. Het maakt niet uit of het met warme chocolademelk, druivensap of spa is – het gaat om het ritueel. Het is leuk en natuurlijk mag het niet ontbreken op oudejaarsavond met kinderen!

Wij wensen iedereen een onvergetelijke Oud en nieuw en een gelukkig begin van 2023!

RELATED POSTS