Hedwych Veeman’s advies, deel 2 – Reizen met uw kind

Omni Breeze

“Met mijn 2 oudsten aan de hand en de jongste op de rug trok ik zorgeloos door New York”

Het dragen van baby’s en peuters is al een tijdje in opmars. Waar het vroeger voorbestemd was voor alternatieve ouders, is dragen tegenwoordig algemeen geaccepteerd en populair. Van de carrièrevrouw die al dragend een vergadering leidt tot de vader die liever zijn handen vrij heeft tijdens het wandelen: dragen is voor iedereen. Toch blijven sommige misvattingen en fabels bestaan. Draagzakkenfabrikant Ergobaby interviewde daarom draagconsulente Hedwych Veeman. Als gecertificeerd draagconsulent begeleidt zij ouders van draagdoek tot draagzak en alles daartussenin. De komende weken neemt ze je mee in de wereld van het dragen. Vandaag deel 2: samen op reis met het hele gezin. 

De zomervakantie staat voor de deur. En of je deze nu thuis doorbrengt, enkele korte daguitstappen plant of met het vliegtuig exotische bestemmingen opzoekt, een vakantie met kinderen is vaak spannend. “Dat hoeft nochtans niet zo te zijn”, begint Hedwych wanneer we haar vragen achter haar reiservaringen. “Als mama van vier, hou ik ervan om er samen met hen op uit te trekken en herinneringen te maken. De oudste zijn ondertussen jammer genoeg uit de draagzak en -doek gegroeid, maar gelukkig geldt dat niet voor de kleinsten.” 

Op uitstap gaan met kinderen vraagt om enkele aanpassingen, maar niets is onmogelijk. In tegendeel. Op vakantie gaan met je kroost kan net ontzettend fijn zijn. Kleine kinderen kan je dragen en zo meteen overal mee naartoe nemen. Al zal je doorgaans je kind gedurende een langere tijd dragen dan thuis. Het is daarom extra belangrijk om goed na te gaan of je draagzak ergonomisch is voor zowel jou als je kind. Niemand wil vroegtijdig een uitstap of tripje moeten afbreken omwille van een pijnlijke rug. “Correct dragen begint al bij de aankoop. Kijk altijd na of je draagzak geschikt is voor het gewicht en de lengte van jouw kind. Durf ook om advies vragen aan een draagconsulent(e) en koop niet zo maar hetzelfde model als je beste vriendin.” Geeft Hedwych mee als tip. “Ga na of je de draagzak eenvoudig kan aanpassen. Zo kan jij gerust eens afwisselen met een andere reisgezel.” 

“Ouders vragen me ook vaak hoe ze best hun kleine uk kunnen dragen. Dat is natuurlijk heel kind-afhankelijk”, gaat Hedwych verder. “Als je baby nog geen zes maanden oud is en nog niet zelfstandig kan zitten, leg je je kindje best buik tegen buik, dicht tegen je aan. Wanneer ze wat ouder worden, zijn er extra mogelijkheden. Zo trok ik door New York met de twee oudsten aan de hand en mijn (toen) jongste op mijn rug. Hij kon rustig mee rond kijken, maar ook tegen me aan indommelen wanneer hij moe was en even nood had aan een dutje.” Ook op de heup dragen is hier geschikt voor. Al voelt deze houding voor de drager vaak minder natuurlijk aan, waardoor dit minder vaak gebruikt wordt wanneer er een lange wandeling op de planning staat. Zo biedt Ergobaby Omni Breeze draagzak bijvoorbeeld 4 draagposities: naar binnen, naar buiten, op de heup en op de rug, zodat je eens kan wisselen. 

Wie echt op avontuur trekt, schuimt vaak urenlang het internet af op zoek naar de ideale trekkersdraagzak. Die speurtocht kan dan aanvoelen als een ingewikkeld kluwen tussen alle verschillende opties. Maar waar moet je nu echt op letten? “Tegenwoordig bestaan er trekkersrugzakken die redelijk ergonomisch zijn. Toch kan ook zo’n draagzak na verloop van tijd zwaar aanvoelen omdat het kind redelijk hoog zit. Wie lang gaat wandelen, kiest daarom beter voor een klassieke draagzak waar je kleintje veel dichter bij je aanleunt.” Vertelt Hedwych. “Bovendien bestaan er tegenwoordig draagzakken met handige opbergvakjes. Je gsm, sleutels en zakdoek stop je dus zo weg. Er zit vaak ook al een zonnekapje bij. Zo kan je kleintje dus zorgeloos om zich heen kijken zonder te verbranden.” En voor wie niet zeker is van zonnige weersomstandigheden, bestaan er gelukkig ook aangepaste regenhoezen

Een laatste bekommernis waar veel ouders mee worstelen is de warmte. Op vakantie gaan in zomertijden is vaak al een hele aanpassing voor ons lichaam. Als je dan zo’n kleine stoof tegen je aan hebt liggen, zorgt dat natuurlijk voor extra warmte. “Ik stel ouders altijd meteen gerust. Voel in de nekplooi van je kindje. Als het daar vochtig en warm aanvoelt, doe je best een kledingstuk uit. Verder zorgt jouw zweet er net voor dat je kindje afkoelt”, vertelt Hedwych ons. “Bovendien zijn er tegenwoordig ook draagzakken in allerlei stoffen. Zo bestaat SoftFlex Mesh, een stof met allemaal kleine gaatjes in wat voor een optimale luchtdoorstroming zorgt. Je vindt deze stof onder andere in de Ergobaby Omni Breeze en Adapt SoftFlex Mesh. Je uk kan hierdoor mee genieten van de koele zomerbries.” Besluit Hedwych. 

—– 

Heb je toch nog twijfels? Hedwych Veeman en Ergobaby stelden samen een korte en handige checklist op die je kan helpen bij het uitzoeken van je draagzak: 

  • De benen en heupen van je kleintje nemen de zogenaamde M-vorm aan. Dit betekent dat de knietjes boven de heupen komen. 
  • De rug van je kind volgt de natuurlijke kromming en is niet recht, maar wordt wel voldoende ondersteund. 
  • Het neusje en de mond zijn vrij zodat je kleine goed kan ademen. Let erop dat de kin niet op de borst rust. 
  • Je heupriem zit zeker hoog genoeg. Dit kan je eenvoudig testen door je hoofd voorover te buigen en je kindje een zoen te geven op het voorhoofd. Lukt dit niet? Dan zit hij of zij te laag en moet je de draagzak even aanpassen. 
  • Een draagzak heeft vaak een clipje dat achter de schouderbladen moet dicht gedaan worden. Dit moet net zoals een BH mooi recht in het midden van je rug sluiten of net boven je borsten. Wanneer deze te hoog hangt, zal je na een tijdje een druk voelen. 

Wil je graag meer weten? Zoek dan naar een draagconsulent(e) in je buurt. Zij helpen je met plezier in de wondere wereld van het dragen. 

¬¬¬ 

Hedwych Veeman is draagconsulente en heeft haar eigen bedrijf ‘Wrap you in Love’ opgericht waarmee ze (groot)ouders begeleidt bij het dragen van hun (klein)kinderen. Meer informatie is te vinden op www.wrapyouinlove.nl 

RELATED POSTS