Borstvoedingstip: zo combineer je borstvoeding en werk

Borstvoeding

De tijd vliegt. Vooral als je net moeder bent geworden. De kleine nipper ontwikkelt zich zo snel en plotseling is het ouderschapsverlof weer voorbij. De eerste werkdag komt steeds dichterbij en je denkt er misschien over na hoe je je baby geleidelijk van de borst naar de fles krijgt. Of je wilt gewoon doorgaan met borstvoeding geven. Werken en borstvoeding geven zijn meestal goed te combineren, zoals onze borstvoedingsadviseur Jasmin een paar jaar geleden schreef.

Voor vrouwen die weer aan het werk gaan, schrijft de Nederlandse wet voor dat werkgevers een ruimte ter beschikking moeten stellen waar zij hun baby de eerste negen maanden borstvoeding kunnen geven en toestaan dat 25% van de werktijd wordt besteed aan het voeden van de baby of aan het afkolven tijdens de loonbetaling . Het is dus het beste om je daarop te organiseren.

Thuiswerken heeft voor- en nadelen voor nieuwe moeders – net als voor veel andere werknemers. Als je nog borstvoeding geeft of aan het spenen bent, kan je dat doen in het comfort van kan je eigen huis en niet in een ongemakkelijk kantoor ergens. Je moet er echter ook voor oppassen dat je, omdat je thuis aan het werk bent, niet plotseling weer babydienst krijgt. Dit hangt natuurlijk altijd af van je eigen gezinssituatie: Neemt je partner op dit moment ouderschapsverlof? Is je kind in opvang terwijl jij werkt? Of heb je de moeilijke Corona-uitzonderingssituatie waarin je baby en werk moet zien te combineren?

Wat je situatie ook is, wees voorbereid. Ten minste drie tot vier weken van tevoren moet een moeder die borstvoeding geeft, beginnen met het inslaan en invriezen van melk, stelt onze verloskundige Jasmin voor. Dan kun je ‘s morgens, na het werk en ‘s avonds borstvoeding geven – en tussendoor kun je een flesje geven met de melk die je hebt afgekolfd.

Dus nogmaals, zelfs als het wat organisatie vergt, je kunt het doen en het laten werken. Eerlijk gezegd, wie, als jij het niet bent.


RELATED POSTS

css.php