Borstvoedingstip: Eenmaal voeden, voor altijd voeden?

Nursing pillow
Het is een vermoeiend onderwerp voor veel ouders: voeding. Daar zijn vele redenen voor, zoals onze borstvoedingsdeskundige Sandra weet. In onze deskundige tip van de maand vertelt ze u waarom sommige baby’s vervangende melk nodig hebben en of er een weg terug is naar volledige borstvoeding.

Er zijn veel redenen waarom een baby gevoed moet worden. Zo vinden sommige moeders borstvoeding pijnlijk of moeten ze medicijnen nemen. Anderen besluiten om op korte termijn of in het algemeen geen borstvoeding te geven. En zelfs als een baby problemen heeft om aan te komen, wordt de ouders geadviseerd om de baby extra melk te geven. En hoewel de gezondheid en de ontwikkeling van de baby de eerste prioriteit is voor de ouders, hoort men steeds weer een vervelend “ik MOET extra flesvoeding geven”. In mijn praktijk ontmoet ik regelmatig ouders met de wens om hun baby volledig aan de borst te voeden. Dus de grote vraag is, “Eens flesvoeding bijgeven, voor altijd flesvoeding bijgeven?”  

Elke druppel moedermelk telt

De sociale druk op de kwestie van de kindervoeding is enorm, en dat mogen we niet vergeten. Elke moeder wordt aan deze druk blootgesteld als ze geen borst- of flesvoeding geeft. En juist daarom zeg ik duidelijk en ondubbelzinnig: Alstublieft, lieve moeders, laat u niet van uw stuk brengen! Als je de moedermelk een tijdje met flesvoeding combineert, is dat niet het begin van het einde. In principe telt elke druppel moedermelk en is bevordert dit de gezondheid van de baby. Dit komt omdat moedermelk lichaamseigen antistoffen bevat – ook al maak je geen moedermelk genoeg voor volledige borstvoeding.

In de meeste gevallen, als de ouders me vroeg komen opzoeken, is de kans groot dat de melkproductie toeneemt en de baby volledig borstvoeding krijgt. Ik raad u altijd aan de stap naar bijvoeding zorgvuldig te overwegen en dit uitvoerig met de verloskundige te bespreken. Idealiter kunt u zelfs contact opnemen met een borstvoedings- en lactatiekundige. Hij/zij begeleidt u in deze situatie, u bespreekt samen het borstvoedingsmanagement en observeert hoe vaak de baby in 24 uur drinkt.  
Nursing pillow Dad

Meer melk door voeding

Om de melkproductie te verhogen is het vaak nuttig om de baby vaker aan de borst te zetten en er voor te zorgen dat hij of zij effectief drinkt. Ook worden borstvoedingsposities en het aanhalen van de baby geobserveerd. Een borstvoedings- en lactatiekundige kan u zeker een of twee waardevolle tips geven. Ook wat betreft de soorten voeding. Ze weet welke voedingsmiddelen goede energiebronnen zijn, welke de melkproductie ondersteunen en welke dranken worden aanbevolen. Borstvoedingsthee, bijvoorbeeld, kan ondersteunen, maar niet alle zijn effectief.

Verder is het vooral belangrijk dat de moeder hulp en verlichting krijgt. Zodoende kan ze de nodige tijd vinden om de borstkolf te gebruiken om zodoende de borst te stimuleren en de lactatie te verhogen.  

Voeding met beker, pipet en co.

Als de gewichtsontwikkeling de reden is voor bijvoeding, zullen de ouders en de lactatiekundige samen de mogelijkheden van bijvoeding bespreken. Het hoeft niet altijd de fles te zijn. Vingervoeders, bekervoeding (bijv. softcup), injectiespuit, pipet, theelepel of een borstvoedingsset kunnen ook worden gebruikt. Als de beslissing wordt genomen om de fles te gebruiken, is een speen met één gat de beste keuze, zodat de baby zich een beetje moet inspannen.

Maar wanneer geef ik de baby eigenlijk te eten? Dit is een goede vraag, die echter individueel beslist wordt. In principe moet je veel en regelmatig borstvoeding geven. Het is het beste om altijd met beide borsten borstvoeding te geven en indien nodig meerdere keren de borst te stimuleren. Op deze manier krijgt de baby zoveel mogelijk moedermelk. Na de borstvoeding kan de baby indien nodig weer worden bijgevoed. Om het zo natuurlijk mogelijk te maken, is het beter om vaker kleine hoeveelheden te voeren dan twee keer per dag grote maaltijden. Een zogende baby is gewend aan veel kleine maaltijden. Tien tot twaalf keer per dag borstvoeding geven is geen uitzondering als je ziet dat het gewicht van de baby slechts weinig toeneemt. Later kan de frequentie van de borstvoeding individueel worden aangepast. Alles is toegestaan en normaal en kan variëren tussen zes en 18 keer per dag.  

Homeopathie en geneesmiddelen

Als al deze inspanningen niet voldoende zijn om de melkproductie op gang te brengen, zal de lactatiekundige u adviseren over homeopathische of medicinale ondersteuning. Als de moeder bijvoorbeeld een laag prolactinegehalte heeft, kan Domperidone worden gebruikt. Deze medicatie is echter alleen op recept verkrijgbaar. In feite kunnen problemen met de melkproductie altijd medische oorzaken hebben. Placentarestanten en schildklieraandoeningen kunnen bijvoorbeeld tevens een oorzaak zijn van dit probleem.  

Een zeer belangrijk punt, en eigenlijk ook het allermoeilijkste punt op het vlak van verhogen van de melkproductie, is en blijft “ontspanning”! En dat werkt gewoon niet met een druk op de knop. De angst voor de baby en zijn gewichtsontwikkeling draagt er op natuurlijke wijze toe bij dat de moeder gespannen is. Daarbij komt nog de angst voor te weinig melk voor de baby in het algemeen. Maar uiteindelijk kan het juist deze spanning zijn die de natuurlijke melkdonorreflex blokkeert.  

RELATED POSTS

css.php