Baby dragen in het koude jaargetijde

baby dragen in het koude jaargetijde

Het maakt niet uit wat voor weer het is… babywearing is altijd een gelegenheid om lekker tegen elkaar aan te kruipen!

Wat kan er mooier zijn? U weet dat uw kind beschermd is en tegen u aan ligt, u bent mobiel en u kunt reageren op alles wat u of uw baby nodig hebben. In de babywearingtip van vandaag wil ik u de verschillende opties schetsen die u hebt en waar u op moet letten als u uw kind bij koud weer draagt.

Iedereen die het ooit heeft geprobeerd, weet hoe moeilijk het is om een kinderwagen of buggy over zand, gras, sneeuw, modder of andere onstabiele grond te duwen, vooral bij slecht weer of in de winter! Zij weten ook dat dragen veel, veel gemakkelijker, comfortabeler en minder vermoeiend kan zijn. Bovendien hebben zelfs de sterkste en gezondste pasgeborenen niet het vermogen om hun eigen lichaamstemperatuur te regelen. Met andere woorden, zij verliezen warmte: zodra de omgevingstemperatuur daalt, daalt hun lichaamstemperatuur. Het is slechts door de ontwikkeling van hun metabolische activiteit en naarmate zij groeien, dat de zuigeling in staat zal zijn zijn lichaamstemperatuur te stabiliseren (zie klinische studie van D. Morris, 1967, 1992). Dit onderstreept het feit dat de regulatie van de lichaamstemperatuur in de draagdoek of draagzak, lekker tegen mama of papa aan, het beste werkt, zelfs bij de koudste temperaturen.

In feite is babywearing aan te raden in bijna alle weersomstandigheden (afgezien van de meest extreme omstandigheden en temperaturen) – als je maar op bepaalde punten let.

Aanbevelingen voor het dragen van baby’s bij koud weer:

  • Houd uw baby in de gaten en controleer zijn lichaamstemperatuur door hem achter in zijn nek en tussen zijn schouderbladen aan te raken. Dit zal u helpen hypo- of hyperthermie te vermijden. De huidskleur moet normaal roze zijn. Als de baby het te koud heeft, heeft de huid de neiging bleker of zelfs blauwachtig te worden. Als de baby te warm is, is het gezicht rood.

Vuistregel: als je rilt, ga dan naar huis/op z’n minst naar een beschutte en warme plek!

  • Bij koud weer is het heel belangrijk om uw baby tegen u aan te dragen, dus onder uw jas. Je lichaamswarmte is de beste bescherming tegen de kou! Als uw baby al loopt, kunt u hem of haar afwisselen en korte periodes boven uw jas dragen
  • Kleed uzelf en uw baby naargelang de buitentemperatuur. Het draagsysteem is gelijkwaardig aan een laag kleding. Probeer de ui-techniek toe te passen: verschillende lagen kleding die u kunt aantrekken of uittrekken wanneer het u uitkomt, afhankelijk van de temperatuur. Denk eraan zowel ondergoed, bijvoorbeeld wol of zijde (body’s met lange mouwen, panty’s of leggings), als gewone kleding, zoals sweatshirts en broeken, aan te passen aan de dikte van uw slaapjas of cocoon en de temperatuur buiten. Een fleece jumpsuit of een romper van scheerwol over de hele lengte kan ook als extra worden gedragen. Een klassiek gewatteerd wetsuit is echter niet erg geschikt om te dragen, omdat het draagsysteem afbreuk zou doen aan de warmte-isolatie en een ergonomische plaatsing in de kikkerhouding zou verhinderen.
  • Bescherm alles wat naar buiten komt! Besteed bijzondere aandacht aan het hoofd/de oren (belangrijke plaatsen van warmteverlies, denk aan een passende muts), de hals (een sjaal of muts kan heel goed dienst doen), de handen (handschoenen of wanten verbonden met een koord dat onder de jas doorgaat), de benen (met passende kleding of eventueel met slobkousen) en de voeten (vooral met dikke wollen sokken en harige laarzen).
  • Of u kiest voor een iets ruimere normale jas of een draagjas, een cocoon of een jas met een verlengstuk voor een draagzak, hangt af van het weer, uw behoeften en uw wensen.
  • Zorg er altijd voor dat u het gezicht van uw baby kunt zien, dat hij goed kan ademen en dat zijn rug goed beschermd is (dat uw draagsysteem goed is afgesteld). Vermijd dikke sjaals die uw baby in de weg zouden kunnen zitten en kies voor soepele, warme kleding die ook uw hals verwarmt. Vergeet niet om regelmatig te controleren of je baby zich comfortabel voelt en zich goed voelt.
  • Bescherm de gevoelige huid van uw baby met een vette crème die bijvoorbeeld bijenwas of lanoline bevat.
  • Draag schoenen met een geribbelde zool wanneer u in modder, sneeuw of ijs loopt. Stijgijzers kunnen ook voldoende steun bieden.
  • Doe niet aan wintersportactiviteiten terwijl u uw baby draagt, zoals langlaufen, sleeën en schaatsen. Deze activiteiten kunnen leiden tot fatale verwondingen!
  • Last but not least: onderschat de wintertemperaturen niet. Jij beweegt misschien en doet moeite, maar je baby niet! Je zou snel onderkoeling of bevriezing kunnen krijgen.

En zoals met alles, het is allemaal een kwestie van meten! Met andere woorden: geen urenlange wandelingen bij vriestemperaturen – volg uw instinct! Zo worden de winteruitstapjes met uw baby onvergetelijk!

RELATED POSTS

css.php